perjantai 5. joulukuuta 2014

Luukku 5: Virkattu kori muovipusseista

Teksti ja kuvat: Sonja Martikainen

Tämä vinkki on julkaistu aiemmin Luontokudelmia-blogissa: http://luontokudelmia.fi/virkattu-kori-muovipusseista
Yleisin käyttötarkoitus vanhoille muovipusseille on käyttää niitä roskapusseina, mutta juuri kaatopaikoille kertyvä, lähes ikuisesti säilyvä, muovi on ongelmallista. Tässäpä yksi vinkki muovipussien uusiokäytöstä. :)


Muovikuteen leikkaaminen


1. Levitä muovipussi tasaiselle alustalle (esim. lattialle tai pöydälle). Jos leikkaat matolla tai päiväpeitolla, varo leikkaamasta reikiä.

2. Leikkaa pussin vahvennettu kahvaosa tai kantokahvat pois. Pussi on nyt suorakaiteen muotoinen.

3. Leikkaa pussi 1-1,5 cm hapsuiksi. Ohuet pussit voi leikata hieman leveämmiksi, paksumpaa muovia olevat kapeammiksi. Jätä hapsut reunasta kiinni.

4. Leikkaa pussin pohjassa oleva kaksinkertainen kohta auki. (Useissa tavallisissa kauppojen muovikasseissa riittää pienen kaistaleen leikkaaminen pohjasta, jolloin pussista saadaan molemmista päistä avoin lieriö.)

6. Seuraavaksi tapahtuu taikuutta. Käännä pussi niin, että hapsujen kiinnittymiskohta on päällä. Yhdistä hapsujen leikkauskohdat viistosti.

Kun tämän tekniikan oppii, voi saamaa hyödyntää myös vanhojen t-paitojen leikkaamiseen trikookuteeksi. :) Ja on muuten taatusti nopeampi tapa, kuin leikata spiraalina, jolloin jälki on ainakin itselläni myös paljon epätasaisempaa!

7. Tässä vaiheessa voit tarkistaa, että taikatemppu on toiminut ja sinulla on muovipussista lähtevää yhtenäistä nauhaa!

8. Jatka leikkaamista loppuun asti, kunnes sinulla on kasa muovikudetta.


Korin virkkaaminen


Jos virkkaamisen perusteet ovat tuttuja, niin korin tekeminen on helppoa.

Netistä hakemalla löytyy hyviä ohjeita aloitus-, ketju- ja kiinteän silmukan virkkaamiseen. Kuvan kori on aloitettu pohjasta ja virkattu kiinteillä silmukoilla koukulla nro. 9.