keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Luukku 17: Kynttilöiden valaminen ylijääneestä materiaalista

Teksti: Silja Aalto

Poltetuista kynttilöistä ja pihatulista yli jäänyttä materiaalia ei kannata heittää pois, sillä siitä voi tehdä itse uusia kynttilöitä.

Ennen valmistusta on hyvä huomioida kynttilöiden erilaiset ominaisuudet. Kynttilöiden yleisimmät raaka-aineet ovat steariini ja parafiini, joita voi vapaasti sekoittaa keskenään. Jos sinulla on palamattomia kantoja esimerkiksi mehiläisvaha- tai soijakynttilöistä, ne kannattaa lajitella muista erilleen. Myöskään tuikuissa ja pihatulissa olevaa polttoainetta ei kannata sekoittaa muihin, sillä ne ovat alun perin metalliastiassa, eivätkä välttämättä pysy palaessaan kasassa ilman sitä.

Lisäksi kynttilöiden valmistamiseen tarvitaan sydänlankaa, sulatuskattila, sopivia muotteja ja askartelutikkuja

Kynttilämassa sekoitetaan kattilassa juoksevaksi. Tämän jälkeen itse kynttilä voidaan valmistaa kolmella eri tavalla:

1. tapa: Myöhemmin rikottavissa oleva muotti (esim. muovinen, pahvinen tai metallinen elintarvikepakkaus) valmistellaan tekemällä keskelle pohjaa pieni reikä, jonka läpi sydänlanka pujotetaan niin, että sitä jää muutama sentti muotin ulkopuolelle. Tästä tulee valmiin kynttilän sytytyslanka ja muotin pohjasta kynttilän yläpuoli. Reikä tilkitään tipalla sulaa steariinia (tai muuta muodossaan pysyvää kynttilämassaa). Tämän jälkeen muotin suuaukolle asetetaan askartelutikku, johon sydänlangan toinen pää sidotaan niin, että lanka pysyy muotin keskellä suorana. Muotti täytetään varovasti sulalla steariinilla melkein tikkuun asti. Kynttilän annetaan jähmettyä kunnes se on kovettunut täysin. Muotti leikataan varovasti pois, ja askartelutikkuun sidottu sydänlanka kynttilänpohjassa leikataan myös poikki.

Vinkki: lieriönmuotoisten kynttilöiden lisäksi voit keksiä mielenkiintoisempia muotteja. Esimerkiksi pursotettavissa valmiskermavaahdoissa on kaunis kierteinen pehmeämuovikorkki. Myös joissain vanukas- ja rahkapurkeissa on kauniisti muotoillut pohjat, jotka jäävät kynttilän päällispuoleksi.

2. tapa: Juoksevaksi sulatettu steariini jätetään kattilaan, joka on liedellä hiljaisella lämmöllä. Pitkä sydänlanka sidotaan kynään tai tikkuun, jonka molemmista päistä kiinni pitäen lankaa dipataan kattilaan. Langalle kertyvä ohut steariini kovettuu nopeasti, jolloin lankaa voidaan kastaa aina uudestaan. Tällä menetelmällä saadaan pitkiä ja kapeita kynttilöitä, jotka tarvitsevat jalan.

3. tapa: Tämä menetelmä sopii parhaiten tuikkujen ja ulkotulien materiaalin hyödyntämiseen. Valitaan kaunis lasi- tai metalliastia. Sydänlangan päähän tehdään solmu ja purkin pohjalle valutetaan tippa sulaa kynttilämassaa, johon solmu painetaan kiinni. Astian suulle asetetaan askartelutikku, johon sydänlanka sidotaan niin, että se kulkee pystysuorana astian keskellä. Sula massa kaadetaan varovasti astiaan melkein yläreunaan ja tikkuun asti. Kynttilän annetaan jäähtyä, kunnes se on täysin kovettunut. Sen jälkeen tikun ympärillä oleva solmu avataan, ja sytytyslanka leikataan sopivan mittaiseksi.