tiistai 16. joulukuuta 2014

Luukku 16: Mirri kauluspaidan hihansuusta

Teksti: Vilma Wallinmaa
Kuvat: Hanna HeikkiläEdustuskelpoisen mirrin saat helposti vanhan kauluspaidan hihansuista täysin ilman ompelukonetta tai juuri mitään kädentaitoja. Tarvitaan vain paita, pätkä kuminauhaa, hiukkasen sorminäppäryyttä sekä alumiinisen juomatölkin avaaja.

1. Leikkaa kauluspaidasta kovitetut hihansuut nappeineen talteen aivan ompeleen vierestä terävillä saksilla (kovittamattoman hihan puolelta kangasta). Leikkaa toinen kappale pienemmäksi suorakaiteeksi, noin 1/3 tai vähäsen enemmän koko kappaleen pituudesta. Leikkaa myös paksuudesta hiukan pois, niin että napit jäävät toiseen reunaan.2. Napita kokonainen kappale kiinni (ulommasta napista, jos niitä on useampia). Ota keskeltä kiinni ja taita muutamalle laskokselle.

3. Taita pienempi kapale kaksin kerroin niin, että nappit jäävät ulkopuolelle. Laita napiton pää isomman kappaleen laskosten väliin ja pyöräytä napillinen pää isomman kappaleen ympäri.


4. Leikkaa varovasti terävillä saksilla reikä napinläveksi pienemmän kappaleen nurjalle puolelle keskikohtaan. Varo leikkaamasta aukkoa liina suureksi!


5. Leikkaa pätkä kuminauhaa, n. 7 cm kaulasi paksuutta enemmän. Ompele päät kiinni toisiinsa tiukin pistoin tai liimaa päät tarpeeksi pitävällä liimalla kiinni. (Anna kuivua välissä hyvin.) Laita kuminauha mirrin kiinnityksen väliin ja napita sitten kiinnitys napilla kiinni.


6. Käytä nauhan kiristimenä alkumiinisen juomatölkin avaajaa. Varo rikkomasta pientä pyöreää reikää, jolla klipsi on juomatölkissä kiinni! Tämä osa klipsiä toimiii ikään kuin stopparina. Pujota kuminauha kaksinkertaisena klipsin molemmista päistä. Näin voit kiristää nauhaa sopivaksi kun laitat mirrin kaulaasi. Tökkiklipsi jää kauluksen alle, joten se ei juhla-asussa jää näkyviin.