sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Luukku 14: Ompele säilytyslokerikko kengille


Teksti ja kuvat: Vilma Wallinmaa

Siivoa kesäiset kengät hyvään järjestykseen kaappiin seuraavaa kevättä odottamaan, ja askartele niitä varten hieno säilytyslokerikko kierrätysmateriaaleista! Lokerikko käy myös vaikkapa vessapaperien säilytykseen.


Tarvikkeet:
  • tukevaa kangasta (esimerkiksi kuluneet, haaroista repeytyneet farkut, paksuhkot puuvillakankaat vaikka käytetyistä hameista, sisustustekstiileistä tai muista sellaisista)
  • ompelukone
  • sopivan väristä lankaa ja paksu neula koneeseen (esimerkiksi kokoa 90 tai 100)
  • terävät sakset
  • sopiva kynä, liitu tai veistetty saippuanpala merkkaamista varten
  • kengännauha tai muu vastaava narun
Säilytyslokerikon voi koota myös tilkuista niin, että jokainen lokero on erivärinen. Tässä ohjeessa on käytetty puuvillaista markiisikangasta, joka löytyi roskiksesta.

Tee näin:

1. Leikkaa kappaleet. Tarvitset yhden pitkän taustakappaleen, 117 x 20 cm. Voit koota kappaleen myös lyhyemmistä paloista yhdistämällä. Lisäksi tarvitset 8 suorakaidetta, mitoiltaan 18 x 45 cm. Voit tehdä myös lyhyemmän lokerikon, jossa on sitten vähemmän lokeroita, jos haluat. Ohjeen säilytyslokerikon pituuden ja lokeromäärän perusteena on käytetty yleisintä wc-paperipakkausta.

2. Valmista ensin taustakappale. Taita kankaan reunaa pitkiltä sivuilta niin, että nurjalle puolelle tulee 1,5 cm saumanvara. Silitä taite ja tikkaa se kiinni läheltä reunaa. Silitä sitten alareuna samoin, 1,5 cm nurjalle, ja tikkaa kiinni.

3. Tee taustakappaleen yläreunaan nauhakuja: taita kankaan reunaa nurjalle puolelle 2 cm verran ja silitä. Ompele taitos nauhakujaksi 1,5 cm etäisyydeltä reunasta.

4. Valmista suorakaiteet lokeroita varten. Taita ja silitä 1 cm saumanvaraa nurjalle puolelle molemmilta pitkiltä sivuilta. Tikkaa taitteet kiinni läheltä reunaa. Tee samoin kaikille kappaleille.