perjantai 12. joulukuuta 2014

Luukku 12: Päivitä trikoovaate Cuna-intiaanien tapaan

Teksti: Vilma Wallinmaa
Kuvat: Hanna Heikkilä

Uudista vanha t-paitasi tai vaikkapa kesämekko Cuna-intiaanien koristelutekniikasta sovelletulla työtavalla!

Mola- eli alikeompelussa kankaalle painetaan ensin kuvio, sen alle ommellaan eri värinen tilkku ja tilkku leikataan auki kuvion keskeltä.

Tarvikkeet:

  • muliinilankaa tai muuta sopivaa kirjontalankaa ja neula
  • kynsisakset tai muut terävät pikkusakset
  • nuppineuloja
  • kangasväriä (löytyy askartelukaupoista)
  • leimasin tai sabluunamateriaaliksi sopivaa muovikalvoa sekä vaahtomuovin tai pesusienen pala töpöttimeksi
  • silitysrauta
  • värikkäitä trikootilkkuja, vaikkapa vanhasta t-paidasta leikattuja
  • sanomalehtipaperia työtilan suojaamiseksi
 

Työohje:


1. Kehittele yksinkertainen kuviomalli, joka soveltuu painettavaksi kangasvärillä. Tässä ohjeessa esiintyvät tähtikuviot on painettu retkipatjasta leikatuilla leimasimilla, kalakuviot taas on painettu muovikalvoon leikatun sabluunan avulla.

2. Paina kuvio vaatteeseen haluamiisi kohtiin. T-paitaan tai muuhun vaatteeseen painaessa sujauta paidan sisään suojapaperiksi pari kerrosta sanomalehteä, niin kuvio ei tule kankaan läpi selkäpuolelle. Myös työpöytä kannattaa suojata sanomalehdellä.

3. Silitä kuivunut kuvio nurjalta puolelta kahden pisteen lämmöllä, niin siitä tulee konepesun kestävä.4. Leikkaa lumpputrikoosta hieman yhtä painokuviota suurempi tilkku ja aseta se painokuvion alle (lumpputrikoomekossa kangaskerrosten väliin). Kiinnitä nuppineuloin paikalleen.


5. Kiinnitä tilkku kankaaseen etupistoin ompelemalla. Voit käyttää mukana lasihelmiä niin, että otat joka pistolla neulaan helmen.


6. Nipistä kerrokset erilleen ja leikkaa varoen painokuvio kynsisaksilla auki haluamastasi kohtaa niin, että alla oleva värillinen tilkku paljastuu. Varo leikkaamasta alempaa kangasta!

7. Siisti nurjalta puolelta (lumpputrikoomekossa kangaskerrosten välistä) leikkaamalla tilkusta ylimääräinen vara pois.Voit käyttää tehosteena erivärisiä lankoja ja helmiä ja yhdistellä vapaasti erivärisiä ja kuvioisia tilkkuja makusi mukaan. Muista, ettei kaikkia kuvioita tarvitse leikata auki, vaan osan voi jättää pelkäksi painokuvioksi. Käytä mielikuvitustasi!